Algemene Informatie

Padel is niet meer te stoppen! Wat een geweldige groei heeft deze sport het laatste jaar doorgemaakt. Over een aantal jaren zou Padel zo maar eens een van de grootste sporten van Nederland kunnen zijn. De ontwikkeling van Padel gaat steeds sneller, steeds meer locaties werken met padelspecialisten, breiden het aantal banen uit en krijgen er veel leden bij.

Na één keer spelen is iedereen al enthousiast. We nodigen daarom zo veel mogelijk mensen uit om kennis te maken met Padel op het park van GTR. De huidige Padelspelers weten al hoe leuk Padel is en maken iedereen enthousiast. Daarnaast zijn er ook veel bekende Nederlanders die Padel inmiddels ontdekt hebben.  

Historie van Padel

Padel is in de zestiger jaren bedacht in Mexico door een rijke zakenman die een tennisbaan in zijn tuin wilde aanleggen, maar er te weinig ruimte voor had. De Spaanse prins Alfonso de Hohenlohe introduceerde Padel in 1970 in Europa. De eerste baan werd in 1974 in Marbella aangelegd. In 1991 werd de internationale Padelbond (FIP) opgericht om de sport verder te ontwikkelen. In 1992 werd het eerste WK georganiseerd met 11 deelnemende landen. Argentinië werd de eerste wereldkampioen. Het wereldkampioenschap wordt sindsdien elke twee jaar georganiseerd. Eind 2020 werd in meer dan 90 landen Padel gespeeld en momenteel zijn er 43 landen lid van de FIP.

In 2006 liet Guus Hiddink (Guus was toen trainer van landskampioen PSV) een padelbaan aanleggen op het trainingscomplex van PSV. Dat was de start van Padel in Nederland. De baan is nog steeds aanwezig, maar niet meer in gebruik. In 2007 werden de eerste officiële padelbanen aangelegd in Nederland. In 2015 werd de eerste indoorbaan aangelegd.  Eind 2020 waren er bijna 500 padelbanen, verdeeld over ongeveer 200 locaties. In 2021 worden de eerste padelbanen bij GTR in gebruik genomen.  

De bond

In 2011 werd de Nederlandse Padel Bond (NPB) opgericht. In 2020 is de NPB gefuseerd met de KNLTB. Sinds juli 2020 vallen alle padelactiviteiten in Nederland officieel onder de KNLTB. Dat betekent ook dat Padel nu door de KNLTB zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd wordt.

Ieder land heeft zijn eigen padelbond en sommige zelfs meerdere. Zo heeft in Spanje elke provincie een eigen federatie. In Europa kennen we de overkoepelende Federation of European Padel (FEPA). Op wereldniveau kennen we de Federacion Internacional de Padél (FIP). Zowel de Europese bond als de wereldbond organiseren hun eigen toernooien, net zoals in het voetbal. De FIP is al geruime tijd bezig om Padel op de kalender van de Olympische Spelen te krijgen. Aan de criteria die daarvoor gehanteerd worden, wordt inmiddels voldaan. Het jaar 2024 zou het eerste jaar kunnen zijn waarin Padel tijdens de Olympische Spelen op de kalender staat.    

De Padelbaan

Bij GTR zijn 4 dubbelspelbanen aangelegd. Pedel wordt gespeeld op een speelveld van 10 x 20 meter. In het midden van het veld staat een net en iedere speelveld is door middel van lijnen onderverdeeld in 2 servicevakken van ieder 5 meter breed en 7 meter lang. Het achtervak is dus 10 meter breed en 3 meter diep. Het speelveld is bij GTR voorzien van een uitloop van 2 x 4 meter. Origineel waren de wanden van steen of beton, dit kom je vooral in Spanje nog veel tegen. Tegenwoordig wordt er om het speelveld een kooi van glas en hekwerk geplaatst, opgebouwd uit panelen van 2 meter. GTR heeft er voor gekozen om de achterzijde van de kooi volledig uit één glasplaat te late bestaan. Hierdoor is er vanaf het terras maximaal contact met de Padelwedstrijden. De wanden zijn deels 3 en deels 4 meter hoog, met in het midden van de lange wanden een opening van 2 meter breed. Bij GTR bestaat de ondergrond uit kunstgras met de kleur blauw. Bij andere verenigingen kun je ook beton, gravel, smash court of kunststof aantreffen. Officieel zijn alleen de kleuren groen, blauw en terracotta toegestaan.   

Benieuwd hoe de bouw van de banen is verlopen? Kijk dan onderstaande video.

 

De spelregels

Het scoreverloop bij Padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Wedstrijden zijn meestal ‘best of three’, ofwel tot twee gewonnen sets. Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 6 games wint, met 2 games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot 7 gewonnen punten, met 2 punten verschil. Vaak wordt de derde set gespeeld als ‘super tie-break’, die gaat tot 10 gewonnen punten, met 2 punten verschil.

De opslag moet onderhands gespeeld worden. De bal moet dan na een stuit op de grond en achter de achterlijn, onder heuphoogte geslagen worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Daarna wordt de opslag afwisselend vanaf links of vanaf rechts geslagen. De opsga moet zonder het net te raken direct in het diagonaal er tegenoverliggende servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak stuit, wordt de opslag over gespeeld.

Tijdens rallies mag de bal slechts éénmaal het speelveld raken. De tegenstander mag kiezen om de bal te laten stuiten of om hem te volleren. Als de bal op de grond stuit, moet dat gebeuren zonder eerst het glas of hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal op de grond gestuit heeft, mag hij het glas of hekwerk één of meerdere keren raken, voordat hij terug gespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het veld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terug spelen. Als de bal het hekwerk raakt, voordat hij over het net komt, is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand of het hekwerk wordt geslagen, is het normaliter een punt. Soms is er een regel die het spelers  toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen. Het spel gat door met deze regels, totdat de bal 2 maal op hetzelfde speelveld stuit, of een speler op een andere manier de regels overtreedt. De internationale padelbond bepaalt de officiele regels van padel. Deze zijn te vinden op de website van de FIP.

Bekijk ook onderstaande video. 

Materiaal

Padelrackets verschillen in uitvoering. Denk hierbij aan de vorm van het racket (rond, diamant of traanvorm), het gewicht van het racket en het basismateriaal van  het racket. De lengte van een padelracket is maximaal 45,5 cm en de breedte is maximaal 26 cm. De dikte van een racket ligt meestal tussen de 36 en 38 mm. Ieder racket bevat een verschillend patroon van gaten en een veiligheidskoord voor om de pols. GTR raadt haar leden aan om voor professioneel advies over de aanschaf van een padelracket contact op te nemen met haar sponsor Matchpoint uit Geleen.

De padelbal ziet er uit als een tennisbal, maar is iets kleiner dan de tennisbal. De exacte eisen zijn uiteraard officieel vastgelegd. Zo moet de bal vanaf 254 cm hoogte op een harde ondergrond 135 tot 145 cm. omhoog stuiten. Padelballen zijn net als de padelrackets te koop bij Matchpoint in Geleen (sponsor van GTR) of in de kantine van GTR. 

Naast de verschillende eigenschappen van de padelbaan, de rackets en de ballen beïnvloeden diverse omstandigheden het spel. Denk hierbij aan regen, temperatuur, hoogte, luchtdruk en uiteraard het verschil tussen binnen- en buitenbanen.

De kleding en het schoeisel zijn in beginsel hetzelfde als bij tennis, maar voor padel bestaat uiteraard schoeisel dat specifiek voor deze dynamische sport is ontwikkeld. Als je geen padelschoenen hebt, dan kun je op de padelbaan ook tennisschoenen voor gravel of kunstgras gebruiken. Tennisschoenen met een hardcourt-zool of hardloopschoenen zijn minder geschikt en vergroten de kans op uitglijden en blessures.

Het is dus belangrijk om geschikt schoeisel te gebruiken. GTR kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele medische kosten die voortvloeien uit lichamelijk letsel als gevolg van het gebruik van verkeerd schoeisel.  

Padel Schoenen GTR Materiaal

 

Lidmaatschap

GTR heeft er expliciet voor gekozen om géén apart lidmaatschap voor padel te introduceren. Dat betekent dat iemand die lid wordt van GTR zowel padel als tennis kan spelen en verder ook gebruik kan maken van alle faciliteiten van GTR.

Op de pagina onze pagina Lidmaatschappen is alle informatie te vinden over de diverse lidmaatschappen en de kosten die die hier aan verbonden zijn.